Text copied!
CopyCompare
Svenska Kärnbibeln - en expanderad översättning - Ordspråksboken

Ordspråksboken 3

Help us?
Click on verse(s) to share them!
1Min son (barn, vän), glöm inte den undervisning (de instruktioner, den lag, hebreiska ”Torah”) jag gett dig, bevara (beskydda, vakta) dem i ditt hjärta.
2De ger ett långt liv (längd av dagar) och många år med mer och mer (djupare) frid (trygghet, balans, ekonomisk framgång, hälsa, helhet på alla områden, vänskap med Gud och människor).
3Låt aldrig nåd (trofast kärlek, godhet, förbarmande) och sanning (ärlighet, trohet) lämna dig; bind dem runt din hals, rista in dess initialer i ditt hjärta.
4Då får du favör (gott anseende, uppskattning) i Guds och människors ögon.
5Förtrösta på (lita, luta dig mot) Herren av hela ditt hjärta, mer än vad du litar på din egen bedömningsförmåga (uppfattning).
6Erkänn (sök, bli intimt förtrogen med, bekänn) honom i allt du gör genom livet, och han ska leda (dirigera, jämna, räta ut) dina vägar.
7Lita inte på din egen visdom (intelligens, kunskap) som är mänsklig och begränsad; frukta Herren och fly (vänd dig helt om och gå åt andra hållet) från det onda.
8Det ger livgivande hälsa (helande) till din kropp, och styrka (ny energi) åt alla dess ben (fysiska ben, ditt inre, själen).
9Ära Herren med allt du äger, ge honom den första (och bästa) delen av din skörd (inkomst).
10Då kommer dina lador att fyllas i överflöd (till brädden) och dina vinfat (vinpressar) flöda över med nytt vin.
11Min son (barn, vän), förakta inte (stå inte emot, ta inte avstånd från) Herrens tillrättavisning, var inte frustrerad (otålig, irriterad, arg) när du prövas.
12För den Herren älskar den tillrättavisar (disciplinerar) han, på samma sätt som en far (förälder) uppfostrar (tillrättavisar) sitt barn i kärlek.
13Lycklig (välsignad, glad, avundsvärd) är den som hittar visheten, och den som införskaffar (drar till sig, bygger upp) kunskap (förstånd).
14För värdet av att känna henne är högre än värdet av silver, ja vinsten är bättre än guld.
15Hon är mer värdefull än rubiner, av allt du kan önska (längta efter) av rikedom i den här världen kan ingenting jämföras med henne.
16I högra handen har hon långt liv (längd av dagar) i den vänstra rikedom och ära.
17Hennes vägar är ljuvliga (behagliga, angenäma), hennes stigar är trygga (fridsamma, framgångsrika).
18Hon är ett livets träd ger livskraft och ett rikt liv för dem som får tag i (greppar, tar ett stadigt tag om) henne, och lycklig (välsignad, glad, avundsvärd) är den som håller sig kvar hos henne.

19Genom vishet har Herren lagt jordens grund, med förstånd har han fastställt (berett) himlarna.
20Hans kunskap fick djupen (vattenkällorna) att öppna sig och molnen att fälla sin dagg. Både i den våldsamma uppdelningen av land och vatten, och i det stilla regnet finns Guds vishet.
21Min son (barn, vän), skydda (vakta) sunt förnuft och ett gott omdöme (urskillningsförmåga), släpp inte blicken från dem.
22De ska ge liv till din inre människa, och bli ett dyrbart smycke kring din hals.
23Då ska du vandra säkert på din väg utan att snubbla (snava eller slå emot din fot).
24När du lägger dig ska du inte vara rädd, när du ligger ner ska din sömn vara god.
25Var inte rädd för plötslig (oväntad) terror (panik, skräck, alarmerande rapporter), eller för den kommande stormen (förstörelsen, undergången) av de ogudaktiga.
26För Herren är din förtröstan (tillit, säkra hopp), han kommer att beskydda din fot från att fastna (tillfångatas) i fällan.
27Undanhåll inte gott (glädje, välgång, framgång) till någon som har rätt till det dess rättmätiga ägare, när det står i din makt att ge det.
28Säg inte till din granne: ”Gå, kom tillbaka imorgon, då ska jag ge dig det”, när du redan nu har det han frågar efter.
29Planera inte (hitta inte på, gräv inte efter) ondska mot din granne, som tror sig vara trygg i din närhet.
30Bråka (tvista) inte med någon utan orsak, när han inte har gjort dig något ont.
31Avundas inte en våldsam man (en grym förtryckare) och välj inte någon av hans vägar.
32För den som avvikit från den rätta vägen (handlar mot Guds moral) är avskyvärd i Herrens ögon. Men de rättfärdiga talar han förtroligt (delar han sina planer) med.
33Herrens förbannelse är över den gudlöses (kriminelle, syndarens) hus (familj), men han välsignar den rättfärdiges boning.
34Han hånar (föraktar) de som ständigt är hånfulla (arroganta, nedlåtande, de som har som livsstil att vara översittare och förakta andra), men ger sin nåd (favör, gillande) till de ödmjuka.
35De visa får ta emot ära som arv medan de självsäkra högfärdiga dårarnas ”befordran” blir skam (vanära).