2Jesus svarade: ”Tror ni att de galiléerna var större syndare än alla andra galiléer, eftersom de fick lida så?
3Nej, säger jag er. Men om ni inte omvänder er (totalt förändrar ert sätt att tänka och agera) går ni alla under som de.
4Eller de arton som dog när tornet i Siloam föll över dem, tror ni att de var mer skyldiga än alla andra som bor i Jerusalem?
5Nej, säger jag er. Men om ni inte omvänder er (totalt förändrar ert sätt att tänka och agera) går ni alla under på samma sätt.” Siloamdammen låg i södra Jerusalem. Tornet var antagligen en del av muren. Då som nu spekulerade människorna om massakern, eller olyckan med tornet som föll, var Guds straff för specifika synder som dessa människor gjort. Jesus svarar att så är inte fallet, och riktar sig till dem som ställt frågan, och blir personlig - ni måste omvända er.
6Jesus berättar nu en liknelse för dem som kommit med nyheten om massakern som skett i Jerusalem, se vers 1-6. I stället för att spekulera i varför de fick lida och dö borde de frågat: ”Varför lever fortfarande jag?” Jesus uppmanar dem se på sina egna liv och omvända sig. Jesus berättade denna liknelse: ”En man hade ett fikonträd planterat i sin vingård. Han kom för att se om det fanns någon frukt på det, men hittade ingen. Fikonträdet är ofta en symbol på nationen Israel, och ägaren är Gud.
7Då sade han ägaren till trädgårdsmästaren: ’Lyssna nu, i tre års tid från den ålder, omkring fem år efter det var planterat, då det var normalt att förvänta sig att trädet skulle börja ge en skörd har jag kommit och letat efter frukt på detta fikonträd, utan att hitta någon. Hugg bort det (ordagrant ’hugg ut det’)! Varför ska det ta upp plats (suga ut jorden, ta solljus från andra träd)?’
8Trädgårdsmästaren svarade: ’Herre, låt det stå kvar ett år till, så ska jag gräva runt det och gödsla.
9Kanske bär det frukt nästa år, men om inte, kan du hugga bort det.’ ” Jesus är förebedjaren som i det längsta vädjar för sitt folk att de ska vända om och bära frukt. Lite senare i vers 34 gråter och ber Jesus över Jerusalem.
10Detta är andra gången Jesus helar på en sabbat, första gången var det en man med en förtvinad hand, se Luk 6:6-10, och nu är det en kvinna med krokig rygg. Utifrån alla helanden Jesus gjorde och alla liknelser han berättade, väljer Lukas genomgående i sitt evangelium att ta med ett exempel på en man och en kvinna, och visar genom den berättartekniken att Jesus inte gör skillnad på kvinnor och män. Jesus undervisade i en av synagogorna på en sabbat en lördag, den judiska vilodagen.
11Där i synagogan fanns en kvinna som i arton år haft en sjukdom orsakad av en ande (sjukdomsdemon). Hon var krokryggig led antagligen av skolios och kunde inte räta på sig.
12När Jesus såg henne, kallade han henne till sig och sade: ”Kvinna inte ett hårt tilltal, utan fyllt med respekt och ömhet, du har blivit fri från din sjukdom”,
13och han lade sina händer på henne, och på en gång rätade hon på sig och prisade (tackade) Gud!
14Men synagogföreståndaren, upprörd (förargad) över att Jesus botade på sabbaten, sade till folket men riktar sin kritik mot Jesus: ”Det finns sex dagar som man ska arbeta på, kom och bli botad på någon av dem och inte på sabbaten.”
15Då svarade Herren synagogföreståndaren: ”Ni skenheliga (ni religiösa ledare som bara utför ett skådespel)! Är det inte så att ni alla löser er oxe eller åsna från krubban och leder ut och vattnar den, även på sabbaten?
16Skulle inte den här kvinnan, en Abrahams dotter som Satan som ordagrant betyder motståndaren har hållit bunden i arton långa år, bli befriad från sin boja (kedja) på sabbaten?” I arton år hade kvinnan gått till synagogan, även på andra dagar än sabbaten, men inte blivit helad.
17När han sade detta skämdes alla hans motståndare, men allt folket jublade över alla underbara gärningar som han utförde.